Jakub Olipra
starszy ekonomista
Credit Agricole Bank Polska
Doktor ekonomii. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, gdzie od 2019 r. pracuje jako asystent w Katedrze Ekonomii Stosowanej. W banku Credit Agricole od 2015 r., gdzie odpowiada za analizy makroekonomiczne oraz analizy dotyczące sektora rolno-spożywczego. Autor licznych publikacji naukowych, artykułów, komentarzy oraz ekspertyz. W 2016 r. został wyróżniony w konkursie Narodowego Banku Polskiego na najlepsze propozycje reform polskiej gospodarki za pracę pt. „Uwolnić potencjał polskiej wsi”. Laureat czołowych miejsc w konkursie Rzeczpospolitej na najcelniejsze prognozy cen surowców rolnych.
Bierze udział w sesjach:
-
Eksport w czasach lokalności i nowych reżimów bezpieczeństwa
- Jak (na nowo?) zbudować zaufanie odbiorców?
- Scenariusze dla eksportu żywności
- Lokalność i bezpieczeństwo – nowa waluta eksportowa
- Polski sukces w eksporcie, mimo rosnących kosztów i pandemicznych reżimów
- Stop protekcjonizmowi! Bądźmy obrońcami swobód i wolnego rynku UE!
-
Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?
- Lockdown, ASF, czarny PR – wyzwania branży mięsnej AD 2020
- Branża mięsna doczekała się showroomów: koncepty restauracyjne, współpraca z szefami kuchni, sklepy mięsne
- Roślinne zamienniki, przekąski readytoeat – nowy pomysł na produkty z mięs
- Zrównoważony rozwój, jakość, tradycja – mocne trendy rozwoju branży
-
Mleczarstwo – branża, która nie może się „zatrzymać”
- Branża mleczarska przeszła Covid-19 prawie bezobjawowo. Ocena II i III kwartału
- Podążać za nowymi trendami i stylami odżywi
- GMO, bez laktozy – wielkie „ściemy” marketingowe?
- Utrzymanie bezpieczeństwa i stabilności w eksporcie nadwyżek kluczowe dla całej branży
- Branża mleczarska a zielone regulacje UE. Czego powinni spodziewać się rolnicy i przetwórcy?