Ludomir Biedecki
radca prawny, associated partner, Noerr
Ludomir Biedecki radca prawny i partner współzarządzający działami: „Prawo korporacyjne / Fuzje i przejęcia” oraz „Bankowość i finanse” w warszawskim biurze kancelarii prawnej Noerr. Od wielu lat doradza przedsiębiorcom prowadzącym działalność w branży spożywczej, świadcząc zarówno doradztwo bieżące jak i transakcyjne.
Regularnie doradza przy transakcjach łączenia, nabywania lub sprzedaży spółek, przedsiębiorstw bądź aktywów, tworzenia joint-ventures czy innych form współpracy biznesowej, dotyczących spółek publicznych czy prywatnych, czy to na rynku krajowym czy w strukturach transgranicznych. Posiada również bogate doświadczenie w dziedzinie rynków kapitałowych (IPO, emisje obligacji, programy opcji menedżerskich, wezwania na akcje, squeeze-out, delisting). Jego specjalizacja obejmuje także finansowanie i restrukturyzację majątkową, w tym sekurytyzację i subpartycypację.
Współpracuje jako ekspert prawny z wydawnictwami i serwisami branżowymi: „PortalSpozywczy.pl” oraz „Rynek Spożywczy”.
Specjalizacja
•prawo korporacyjne / fuzje i przejęcia
•papiery wartościowe i rynki kapitałowe
•bankowość i finanse
•restrukturyzacje i upadłości
Wyróżnienia
•rekomendowany jako ekspert w dziedzinie prawa korporacyjnego, fuzji i przejęć oraz rynków kapitałowych w rankingach międzynarodowych Chambers Europe, Chambers Global i Legal500
•wyróżniony w rankingu IFLR1000 jako „notable practitioner” w dziedzinie rynków kapitałowych oraz fuzji i przejęć
Doświadczenie (wybrane projekty z sektora spożywczego):
•Doradztwo na rzecz jednej z największych polskich grup kapitałowych działających w branży mięsnej, w licznych transakcjach M&A oraz w ramach ofert publicznych
•Doradztwo w związku z nabyciem producenta z branży spożywczej (doradztwo na rzecz spółki portfelowej globalnego banku inwestycyjnego)
•Doradztwo z związku z polskimi aspektami sprzedaży producenta z branży spożywczej (doradztwo na rzecz zagranicznego funduszu private equity)
•Doradztwo na rzecz wspólników producenta z branży spożywczej w związku ze sprzedażą większościowego pakietu akcji na rzecz funduszu private equity
Bierze udział w sesjach:
-
Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?
- Lockdown, ASF, czarny PR – wyzwania branży mięsnej AD 2020
- Branża mięsna doczekała się showroomów: koncepty restauracyjne, współpraca z szefami kuchni, sklepy mięsne
- Roślinne zamienniki, przekąski readytoeat – nowy pomysł na produkty z mięs
- Zrównoważony rozwój, jakość, tradycja – mocne trendy rozwoju branży