Marek Sumiła
dyrektor zarządzający
Danone i Żywiec Zdrój w Polsce
Marek Sumiła jest ekspertem w zakresie rozwoju biznesu na zróżnicowanych rynkach. Posiada przeszło 20-to letnie doświadczenie, które zdobywał w branży FMCG, z sukcesami budując silne zespoły i stabilną pozycję znanych marek na wielu rynkach. W swoich działaniach kładzie nacisk na rozwój w sposób zrównoważony.
Z grupą spółek DANONE związany jest od 2000 roku. Początkowo odpowiadał za sprzedaż produktów zbożowych, po czym dołączył do Żywiec Zdrój, gdzie przeszedł bogatą ścieżkę kariery w ramach struktur sprzedaży. W latach 2010-2013 zdobywał doświadczenie na tzw. rynkach rozwijających się (Północna Afryka, Bliski Wschód, Azja Południowo-Wschodnia, Europa Wschodnia) i w centrali DANONE w Paryżu.
W latach 2013-2018 ponownie w Polsce na stanowisku Dyrektora Sprzedaży Żywiec Zdrój S.A., następnie odpowiedzialny za biznes Alpro w klastrze DACH (Niemcy, Austria i Szwajcaria). Od początku 2020 roku pełnił rolę Dyrektora Rynku Polska i Kraje Bałtyckie, odpowiadając za produkty mleczne i pochodzenia roślinnego. Obecnie jako Dyrektor Zarządzający Danone i Żywiec Zdrój, odpowiada za spółki na rynku polskim.
Jest absolwentem Wydziału Zarządzania i Ekonomii na Politechnice Gdańskiej. Ukończył również studia w zakresie bankowości i finansów.
Bierze udział w sesjach:
-
Żywność w świecie VUCA: trendy, rynek, prawo
- Ekologicznie = ekonomicznie? Produkcja i produkty w zgodzie z naturą i zero waste
- Które z pandemicznych trendów zostaną z nami na dłużej?
- Czego nauczyła nas pandemia? Odrobione lekcje firm
- Krajowy Plan Odbudowy, Polski Ład i inne legislacyjne rozwiązania – jaki mają wpływ na biznes spożywczy?
- Drożejące surowce i wyższe opłaty + Zielony Ład. Koniec epoki zwiększania wolumenów?
- Opłata cukrowa, podatek od handlu, reklam i opakowań a rentowność firm
- Nowe opakowania. System kaucyjno-depozytowy rewolucją dla firm spożywczych